BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

“Zwarte pieten” discussie all over again?

Paashaas-720x340

Over een paar weken is het weer Pasen. Voor veel mensen betekent dit een extra dagje lekker vrij, kinderen beschilderen of zoeken eieren en iedereen eet zich rond aan vooral chocolade lekkernijen. Een heel mooi en rustig feest zou je zeggen. Helaas heeft Hema het dit jaar voor elkaar gekregen om mensen kwaad te maken over ‘verstopeieren’.

 

Opfriscursus

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf even twee keer moest nadenken over de discussie dit op die moment gaande is over de eitjes van de Hema. Want ja, wat is Pasen nu ook alweer precies naast het eten van chocolade eitjes en haasjes? Juist, met Pasen vieren Christenen de dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisging, ook wel Goede Vrijdag genoemd.

Verstopeieren

Waar de discussie nou precies om draait, zijn de verstopeieren die verkocht worden bij de Hema. Dit doet namelijk nogal wat stof opwaaien op social media. Vooral veel Twitteraars zijn woest. Eerst moest Zwarte Piet al verdwijnen, maar nu veranderen ze ook al de naam van paaseieren? De naam zou veranderd zijn omdat het Islam-gevoelig zou zijn, denken verschillende mensen. De warenhuisketen zou ‘het eigen volk’ paaseieren ontzeggen ten behoeve van een culturele minderheid.

“De H stond ooit voor Hollands, maar nu voor Halal” – Provinciale Statenlid René Dercksen voor de PVV in Utrecht vrijdag.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 10.54.34

Schermafbeelding 2016-03-10 om 10.56.18

Hema viert gewoon Pasen

De woordvoerder van Hema vind het jammer da mensen twijfelen aan de oprechtheid van het warenhuis. Naar eigen zeggen zijn de ‘verstopeitjes’ leuk voor kinderen. In deze verpakkingen zou namelijk een gouden eitje verstopt zitten, wat leuk is voor kinderen die met Pasen eieren willen zoeken, ‘een aloud gebruik binnen onze eigen cultuur’. Van andere paasproducten van de Hema, blijft de naam onveranderd.

Oprecht of stunt?

Hema beweert de verstopeieren al meerdere jaren in het assortiment te hebben. Eerlijk gezegd het ik ze nog nooit gezien, en ook de discussie komt dit jaar pas op gang. Is deze rename bedacht in de hoop op deze discussie rondom de producten, of is Hema serieus geschrokken van de ophef? Ik durf het niet te zeggen en ben benieuwd of dit nog een staartje krijgt. Maar, een ding is zeker, de verstopeitjes staan volop in de belangstelling! Ka-chinggg?!

 Easter

Bronnen:

http://www.dutchcowboys.nl/marketing/bolletje-gaat-witte-chocolade-pepernoten-maken-na-facebookactie

http://www.volkskrant.nl/economie/-maakt-hema-met-verstop-eitjes-knieval-voor-islam-we-verkopen-ze-al-tien-jaar~a4254044/

The following two tabs change content below.

Alies van Hout

Laatste berichten van Alies van Hout (toon alles)

Een gedachte over ““Zwarte pieten” discussie all over again?

  1. Grappig! Ik was vandaag nog in de plaatselijke HEMA, daar stond nog gewoon een bordje met ‘paaseieren’ 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.